In Memoriam – Ton van der Kooij

04-04-1965  –  21-01-2023
 
Een honkbaldier is niet meer.
 
Er zijn van die telefoontjes welke, als je de naam van de beller op het beeldscherm ziet, je weet dat er iets niet goed is. Zo ook het telefoontje dat ik zondag kreeg met de mededeling dat Ton van der Kooij was overleden.
Ik heb Ton leren kennen als een zeer bevlogen mens, die, als hij zich ergens in vastbeet, niet meer losliet totdat het doel bereikt was. Hij heeft na zijn eigen loopbaan als honkballer eindigend als pitcher in honkbal 2 van The Hawks, een hele generatie honkballers opgeleid, zowel bij ADO in Den Haag als bij The Hawks in Dordrecht. Een begrip en autoriteit op het trainingsveld. Altijd bereid om te helpen, aanwijzingen te geven, een luisterend oor te zijn en bovenal zijn honkbalkennis te delen.
Ton heeft als jeugdtrainer aan de basis gestaan van de generatie die uiteindelijk met het eerste honkbalteam van The Hawks de hoofdklasse bereikte en was coach van het allereerste Hawks-team in de toenmalige Rookie League.
Na zijn trainerscarrière heeft hij het scheidsrechteren opgepakt. Hij werd de vaste scheidsrechter bij het juniorenteam van The Hawks, waarvan zijn zoon Freek de trainer / coach was. Enige tijd later is hij bondsofficial geworden en scheidsrechterde hij in de eerste klasse voor de bond.
Naast het honkbal technische werk was Ton ook veel bezig met klussen op en rond de velden. Het moest dan wel enige omvang hebben om een uitdaging te zijn. Zo heeft hij de bullpen gebouwd uit een oude overkapping van een stuk van station Utrecht Centraal, ontwierp hij de betonnen voet voor het scorebord, vlocht eigenhandig het betonijzer en stortte daarna het beton.
Net opa geworden van kleinzoon Maas, bezig met het leren van de Deense taal en vol van plannen voor de toekomst is Ton door een noodlottig ongeval uit ons midden verdwenen.
Hij laat voor zijn gezin een groot gat na en menig honkballer zal hem missen. We wensen Hetty, Hugo en Sanne, Freek en Ker veel sterkte toe bij het verwerken van het enorme verlies.
Mijn honkbalmaatje is niet meer, rust zacht Ton.
 
Mede namens het bestuur van The Hawks,
 
Jacques Krutzen
Voorzitter.
 
Afscheid nemen van Ton kan op vrijdag 27 januari om 11.00 uur in de kantine van the Hawks, Krommedijk 267 te Dordrecht. Aansluitend is er gelegenheid om te condoleren en na te praten. Rond 12.45 willen we Ton uitdragen en vertrekt de familie voor de crematie in besloten kring.