Trainen Tijdens Corona

“Onze spelende leden zijn nu alweer enige weken aan het trainen. Dat gebeurt zonder ouders en kijkers en andere liefhebbers van onze sport. Op de website staan alle regels waaraan wij ons hebben te houden. Ook voldoet the Hawks aan alle hygienische voorwaarden die gesteld zijn. Dat weten we nu allemaal wel. Maar de buitenwacht weet en ziet niets van onze inspanningen op het veld”.

Een inkijkje in de beleving van de Junioren in deze corona tijd.

Coach Freek van der Kooij: “Tijdens een effectieve training merkten we voorheen al nooit of er iemand langs de kant stond, dat is nu niet anders. Wij trainen onverstoord door, met het enige verschil dat we wat bewuster met de ruimte om moeten gaan. Gelukkig kan ook dit onze focus moeilijk breken.”

Elk nadeel heb z’n voordeel

zei ooit een groot sportman. En dat voordeel is in deze rare tijd op sportgebied dat er kan worden gewerkt aan herstel en verbetering van techniek en kracht zonder ‘gestoord’ te worden door het ritme van de wedstrijddagen. In de Major en Minor Leagues wordt hard gewerkt aan het verbeteren van (onderdelen van) swings, nieuwe pitches worden geleerd of verbeterd en sinds maart is ook het aantal Tommy John-operaties vervijfvoudigd en een veelvoud aan gewrichten worden (preventief) ontdaan van minuscule botsplintertjes en eventueel overbodig weefsel of anderszins hersteld.

Bij The Hawks grijpen we de kans aan om de gooi-techniek te verbeteren. Hiertoe maken we gebruik van het zogenaamde ‘Under-/Overprogramma’, doelend op het gebruik van ballen met onder- en overgewicht. Naast technische verbetering wordt de arm ook sterker, minder blessuregevoelig, maar wordt er uiteindelijk ook accurater gegooid.

In een ver verleden hebben we dit al vaker gedaan tijdens de wintertraining met de toenmalige junioren. Door de jaren heen is de zaaltrainingstijd echter steeds verder terug gelopen vanwege de noodzakelijke bezuinigingen en is dit programma in de kast beland. Tot twee weken terug dus!

Sinds de versoepeling van de maatregelen wordt er weer hard getraind door de junioren onder leiding van Danny en Freek. Het laatste half uur van de woensdag- en zaterdagtraining is het U/O-time: 10 keer gooien met een zware bal (6 ounce) op ca. 75-85% van de snelheid, vervolgens 10x met een lichtere bal (4 ounce) op 100% en als laatste van de serie nog eens 10x met een normale honkbal (5 ounce) full speed. Gevarieerd wordt er in aantal series (zoals hierboven omschreven wordt 3 à 4 keer herhaald) en werpafstand. Door de variatie in de groep in leeftijd en (honkbal-)ervaring varieert het aantal herhalingen en gooi-afstanden bijna per speler, en is het in de eerste weken nog zoeken naar de juiste balans met het gewenste effect. Nu we 4 trainingen verder zijn durf ik al positief te zijn over het resultaat.

Zelf heb ik er vijftien jaar geleden baat bij gehad door het U/O-programma te implementeren in mijn eigen revalidatieproces na een ernstige schouderblessure. Hiertoe heb ik ‘opnieuw leren gooien’ en ben sindsdien blessurevrij. Spannend is het evengoed ook; wat voor de een werkt, hoeft nog niet voor iedereen te werken. En het gooien met een bal die anders weegt dan de toegestane marge van 141-149 gram is sowieso eng, weet elke honkballer uit ervaring. Menig carrière is vergooid met een tennis- of sneeuwbal. Maar door bewust te variëren wordt langzaam en beheerst de grens opgezocht (en verlegd).

Het grote wachten is nu op de aankomende wedstrijden, wanneer die ook mogen zijn. De competitie zal niet snel hervat worden, maar onderlinge partijtjes (of op zijn baseballs ‘scrimmages’ of ‘intra-squads’) zijn al toegestaan. De junioren hebben al laten zien dat er corona-proof getraind kan worden, tot wel drie keer in de week, dus daar ligt het niet aan!

Ton van der Kooij