92-jarige oprichter The Hawks en HCAW even terug op oude nest

Daam Hoogendijk, nog steeds met een rappe tong en hart voor het spelletje

NIEUWS – De toeschouwers van de honkbalwedstrijd tussen de junioren van The Hawks en HCAW zagen afgelopen zaterdagochtend (11-3) ook een oud baasje met donkere zonnebril de wedstrijd gadeslaan. Een kort, maar vooral uniek moment. Het is Daam Hoogendijk, oprichter van zowel de Bussumse als de Dordtse honk- en softbalvereniging.

Een oud baasje, ja. Daam Hoogendijk telt alweer 92  jaar. Het zicht is niet meer zo goed, ook het trillen is af en toe moeilijk onder controle te krijgen. Dochterlief helpt hem gelukkig staande te blijven. Maar als een vraag over honkbal wordt gesteld, blijkt de voormalig docent lichamelijke opvoeding aan de kweekschool in Dordrecht nog immer een rappe tong en een groot hart voor het spelletje te hebben.

Daam speelde zelf het spelletje honkbal onder meer bij Ajax. Als linkshandig werper en korte stop. Niet alleen honkbal, ook voetbal. “Het was voetbal in de winter, honkbal in de zomer.”

Toen hij in Bussum belandde, richtte hij daar HCAW op: Honk- en softbalclub Altijd Weerbaar. We hebben het dan over 1957. Deze vereniging bestaat dit jaar dus alweer 60 jaar (!).

Toen hij in Dordrecht terechtkwam, viel het hem op dat hier geen honkbal werd gespeeld. Dat moest anders, dus richtte hij The Hawks op. Het is dan 8 september 1959.

Zelf speelde Daam ook een aantal wedstrijden mee in het eerste van The Hawks. In het sportpark van Dordrecht en op de velden van Oranje-Wit, in de Stadspolders. Een blessure (achilles) zorgde ervoor dat hij de wedstrijden op niveau moest opgeven. 

Terug naar afgelopen zaterdag. Daam Hoogendijk was door Mimy Sluiter van HCAW gevraagd om naar de Krommedijk te komen om de wedstrijd tussen de junioren van The Hawks en HCAW te kijken. Ook Hawks-voorzitter Hans Ruben was erbij. Een mooi moment, de eerste en de huidige voorzitter bij elkaar.

Of Daam van de wedstrijd van de jeugd geniet? “ Hij kan niet meer zo goed zien”, zegt dochterlief. Of hij dat erg vindt? Allerminst. “Ik heb al genoeg honkbal gezien in mijn leven.” Een oud baasje met een rappe tong, heel rap.

HCAW viert dit jaar het 60-jarige bestaan. Op 8 september 2019 bestaat The Hawks 60 jaar. Hoe mooi zou het zijn als Daam ook deze mijlpaal mag meemaken.Wie weet…

De huidige en de eerste voorzitter van The Hawks