Historie

Op 8 september 1959 is de vereniging The Hawks opgericht. Initiatiefnemer was Daam Hoogendijk, docent lichamelijke opvoeding aan de kweekschool, tegenwoordig pedagogische academie. Gestart met een tweetal herenteams, speelde men in jaren op het sportpark; vaak voor vele honderden toeschouwers.

Eén van de trekpleisters toendertijd, was de Amerikaan John Barret die later zeer bekend werd als internationaal basketbal scheidsrechter.

Via het sportpark en de Stadspolders, waar we jarenlang zeer prettig hebben ingewoond bij de v.v. Oranjewit, zijn we uiteindelijk in 1977 terecht gekomen aan de Krommedijk. Inmiddels was ook een softbalafdeling opgericht. Deze tak is veelal recreatief actief, maar heeft in de loop der jaren veel actieve bestuursleden geleverd. Aan de Krommedijk beleefden we de beste jaren met meer dan twintig teams in de competitie. Onze interregionale jeugd speelde op het hoogste niveau en streed mee om het kampioenschap van Nederland.

Eind jaren ’90 kwam het tijdelijke verval en namen wij nog met zeven teams deel aan de competitie. Gek genoeg speelt ons eerste Herenteam sinds die tijd op een redelijk hoog niveau (tweede klasse) en vaak met redelijk succes. Promotie naar de eerste klas werd een aantal keren op een haar na gemist.

In het begin van de eenentwintigste eeuw keerde het tij en groeide de vereniging weer naar een aanvaardbaar niveau. Eindelijk werd de promotie naar de op één na hoogste klasse bereikt. Wat niemand ooit had durven dromen gebeurde in 2012. We werden kampioen van de Overgangsklasse en via promotiewedstrijden promoveerde wij naar de Hoofdklasse. Iets dat ieder vol trots vervulde. Vanaf seizoen 2020 gaan we weer in de Topklasse spelen.

Vandaag de dag zijn we weer een uitermate gezonde vereniging met een tiental teams in de competitie en een meer dan uitstekende jeugdafdeling. Dit manifesteert zich vooral in het feit dat een aantal van onze jeugdleden geselecteerd zijn voor de nationale teams.