Oprichter Hawks Daam Hoogendijk overleden

Op 22 november 2019 is na een lang en veelbewogen leven op 95-jarige leeftijd de initiatiefnemer tot de oprichting van The Hawks en ere-voorzitter Daam Hoogendijk overleden.

Daam Hoogendijk was een kleurrijk, aimabele en vooral ook temperamentvolle man die voor zijn werk als leraar lichamelijke opvoeding in 1959 naar Dordrecht kwam. Hij verhuisde vanuit Bussum alwaar hij enkele jaren daarvoor ook aan de wieg van de plaatselijke honkbalclub stond, een afscheiding van de voetbalvereniging Allen Weerbaar, die met de naam Honkbal Club Allen Weerbaar, tegenwoordig beter bekend onder de afkorting HCAW, aan een zelfstandig bestaan begon.

Daam kon smakelijk vertellen over zijn honkbalcarrière met smeuïge verhalen over de beginfase van het honkbal in Dordrecht op het sportpark, waar thuiswedstrijden van het eerste honkbalteam rond het uitgezette honkbalveld enkele honderden toeschouwers trok.

Kortgeleden bij de viering van het 60-jarige bestaan was Daam Hoogendijk nog te gast op het Hawks-complex op sportpark Krommedijk, alwaar hij met een prachtige anekdote de huidige heren 1 selectie een hart onder de riem stak. Zijn favoriete verhaal was de wijze waarop hij als speler een scheidsrechter te grazen nam. Bij zijn eerste slagbeurt onderweg naar het slagperk wees de betrokken umpire Daam er fijntjes op dat verwacht werd dat de slagman achter en beslist niet voor de scheidsrechter langsliep. Toen Daam met een verre honkslag zeker wist dat hij het eerste honk zou bereiken, rende hij niet direct vanuit het slagperk richting één, maar liep hij opzichtig achter de umpire om naar het honk onder luid gelach van de toeschouwers.

Ondanks zijn broze gezondheid woonde Daam nog zelfstandig in Papendrecht. Daar brak hij de week voor het overlijden door een val zijn heup en werd niettegenstaande zijn hoge leeftijd direct geopereerd. De dag na zijn operatie had Daam zittend in een stoel alweer het hoogste woord maar naarmate de week vorderde, ging zijn welzijn helaas zienderogen achteruit.

Met het overlijden van Daam Hoogendijk verliest de honkbalwereld in het algemeen en The Hawks in het bijzonder een markant figuur, een inspirerende leraar en een fanatieke sportman. Op donderdag 28 november om 14.00 uur wordt in de aula van de Essenhof, Nassauweg 200 in Dordrecht stilgestaan bij het rijke leven van Daam Hoogendijk. Aansluitend is er gelegenheid om deelneming te betuigen.

Het bestuur van The Hawks wenst mede namens alle leden van de vereniging de naaste familie veel sterkte bij het verwerken van het verlies. We zullen Daam missen. Moge hij rusten in vrede!

Attachment